Nálunk mindig pattog a labda

After The OverTime

Induljon a banzáj!

2015. október 27. - PaulPierce34

nba-awards-050715-getty-ftrjpg_s46ifbyelgir1d3ligjp2wu4p.jpg

Keddről szerdára virradóra kezdetét veszi az NBA történetének 70.szezonja, a Cleveland Cavaliers @ Chicago Bulls mérkőzéssel. Mint minden szezon előtt, most is egy sok ismeretlenes egyenlettel kell szembenéznünk, érdemes tehát felvetni néhány olyan kérdést, amely az előttünk álló idény, legfontosabbjai lehetnek.

Lesz-e címvédés?

Kezdjük talán a leginkább magától értetődőbb kérdéssel.

A Warriors drukkerei 40 évet vártak a csodára, mígnem Curry és armadája a csúcsra jutott. A győzelem megérdemelt volt, jóllehet az utóbbi hetekben, felerősödtek a GSW-t támadó hangok. Először Lawson szólta le Curry-t a védekezése miatt, majd Harden jött elő újfent azzal, hogy az MVP címet ő érdemelte volna meg, majd erre tett rá még egy lapáttal Doc Rivers, aki szerint óriási szerencséje volt a Golden State-nek mert a Clipperst és a Spurst is elkerülték a rájátszásban.

2015-06-17t043537z_1154834890_nocid_rtrmadp_3_nba-playoffs-golden-state-warriors-at-cleveland-cavaliers_0.jpg

A számok viszont magukért beszélnek: az oaklandiek a liga történetének 10. legjobb mérlegével zárták az alapszakaszt, illetve a 39 hazai pályán szerzett győzelem nyugati rekordnak számít és azt se feledjük, hogy Steve Kerrnél még egyetlen vezetőedző sem volt képes jobb mérleggel debütálni az NBA-ben.

Ha viszont most kellene tippelnem, hogy sikerül-e a duplázás, azt mondanám, hogy nem. Túlságosan is telített ahhoz ez a nyugati konferencia, hogy egymás után két évben is sikerrel átgázoljon rajta a Warriors. És még ha sikerülne is, mint a Spursnek 2013-ban, majd egy évvel később, akkor is egy relatíve kipihent keleti döntős fog várni rájuk, ahol nem lesz még egyszer sérült a fél csapat.

LeBron végre Clevelandben is révbe ér?

0958992001434682601_filepicker.jpg

Még egyszer nem lehet akkora pechjük, mint tavaly, amikor a fél keret harcképtelenné vált a döntőre. Kevin Lovenak ez lesz a második éve LeBron James mellett, már tudja, hogy mire számítson a főnöktől. A Celtics ellen összeszedett csúnya vállsérülését maga mögött hagyva pedig újult erővel vághat neki élete egyik legfontosabb szezonjának.

Tristan Thompson szerződése körüli herce-hurca is véget ért, így a Király is megnyugodhat, akit nagyon aggasztott az erőcsatár szerződését övező bizonytalanság.

Mellettük szól, hogy keleten nincs igazán erős konkurenciájuk. Talán a Bulls lehet az egyetlen veszélyes rivális, de tavasszal Love nélkül is sikerült kiejteni a bikákat. A tavalyi első Hawks ránézésre egy leheletnyit gyengébbnek tűnik Carrol távozását követően, míg a Wizardsból még mindig hiányzik valami, vagy inkább valaki, egy magasember személyében. A többiek pedig olyan fájdalmasan középszerűek, hogy megemlíteni is felesleges őket a keleti élmezőny kapcsán.

A Cavs tehát relatíve kipihenve érkezhet meg egy esetleges döntőbe, míg a nyugati döntősnek talán már az első körben is vért kell izzadnia. Talán ennyire jó esélye még sohasem volt a négyszeres MVP-nek, hogy szeretett városának is nyerjen egy bajnoki címet.

Anthony Davis, mint MVP?

Ez a srác évről évre jobb, de vajon mi lehet a felső határ? Alvin Gentry pár hónapja még a Warriorsszal lett bajnok, az önfeledt mulatozás közben pedig nem felejtett el Davisnek is üzenni, miszerint hamarosan együtt fognak pezsgőzni. A bajnoki címről még korai beszélni, de a legértékesebb játékosnak járó trófea reális lehet akár már idén is. A játékosok hatékonyságát mérő PER (players effiency rating) szerint tavaly ő volt a legjobb a ligában, a 30,89-es átlagánál csupán LeBron James tudott jobbat felmutatni (kétszer is) az utóbbi évtizedben.

091913_top20_article.jpg

Szerintem Curry tavalyi győzelme megérdemelt volt, bár vannak, akik szerint Harden még nála is jobban játszott, de az irányító teljesítménye az első helyig repítette a Warriorst nyugaton, ami óriásit nyom ilyenkor a latban. Ez lehet a kulcskérdés Davis esetében is. Az előző szezonban arról beszéltünk a szezon előtt, hogy ha sikerül neki a rájátszásig repíteni a Pelicanst, akkor esélyes lehet, de még ennél is több kell. A rájátszás biztosnak tűnik a Portland és a Dallas gyengülésével, de abban az esetben, ha sikerülne az első ötbe beférniük nehéz elképzelni, hogy ne ő kapja.

Persze a címre vágyakozók névsora elég hosszú: James Harden nem sokkal maradt le az előző szezonban, Durant ismét egészséges és akkor még nem beszéltünk Westrbrookról és persze LeBron Jamesről sem. Kérdés, hogy utóbbit négy MVP cím után mennyire motiválja még az egyéni elismerés, sokkal fontosabb számára, hogy szeretett csapata bajnok legyen.

Az utolsó tánc?

A múlt héten az ESPN már az ötezredik cikkében elemezte azt, hogy az NBA-ben senki, de tényleg senki sem akar egy csapatban játszani Kobe Bryanttel. Kobe megalázza a csapattársait, Kobe sérülékeny, Kobe öreg, Kobe nem passzol, Kobe tojik a csapattársaira, talán még a saját gyereke is utálja és még azt is leközölték, hogy a természetesen névtelenül nyilatkozó GM-ek szerint a Lakers hülye lenne, ha hosszabbítana vele.

181u3o5axf39ojpg.jpg

Azzal szerintem nagyjából mindenki egyetérthet, hogy ha Kobe tovább akar játszani, akkor a Lakers megtartja őt, még ha nem is bármi áron (értsd, még egyszer nem fizetik annyira túl, mint legutóbb). Azt a verziót nem tudom elképzelni, amit Phil Jackson vázolt fel, miszerint Kobe folytatja, de egy másik csapatba, ahol esélye lehet a hatodik aranygyűrűre. Sokkal reálisabb az, hogy ez lesz az búcsú éve, az utolsó mohikán távozása.

Lehet gyűlölni őt (Celtics fanként nem nehéz, 2010…), vagy imádni, de egy megkerülhetetlen figurája a ligának, akinek személye nagyon fog hiányozni, ha visszavonul. Márpedig szerintem visszavonul.

Ki lehet az év újonca?          

Úgy gondolom, hogy Jahill Okafor indul a legnagyobb eséllyel. A Sixers újonca egy olyan csapatba kerül, ahol minőségi társak hiányában rögtön a középpontba kerülhet, tömni fogják labdával a palánk alatt.

Mellette természetesen esélyes lehet a Minny 1/1-ese Karl Anthony Towns és érdemes lesz figyelemmel kísérni a Lakers választottját D’Angelo Russelt is, hogy újoncként miképpen birkózik meg Kobe stílusával.

Mint a legtöbb draft esetében, most is kíváncsian várjuk, hogy ki lehet a legnagyobb ’steal’ azaz az első kör végén, második körben kiválasztottak közül képes lesz-e valaki meglepetést okozni.. Celtics fanként kicsit hazabeszélve, de úgy érzem Jordan Mickey-nek jó esélye lehet erre. Kiváló atléta, remek dobás blokkoló, akin még bőven tud fejleszteni az edzői stáb, mindesetre az alapok megvannak ahhoz, hogy idővel tagja legyen az aktív rotációnak, még úgy is, hogy mennyiségileg nagyon telített a posztja. Minőségileg már kevésbé, ez az ő malmára hajthatja a vizet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aftertheovertime.blog.hu/api/trackback/id/tr808026820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása